Anavatanı Afrika kıtasında yer alan Kenya ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin kuzeydoğusundaki bölge olan zamia bitkisinin farklı kültürlerde bilinen pek çok ismi bulunmaktadır. Zeze, zambia, zamioculcas isimleriyle de bilinen zamia bitkisi, aracear familyasına ait bir bitkidir. Bitki tektir ve yakın akrabaları yoktur.
Neredeyse tüm süs bitkilerinde olduğu gibi zamia bitkisi de klima, kalorifer gibi kaynaklardan uzak alanlara konumlandırılmalıdır. Hava akımlarından etkilenen zamia bitkisi cereyandan uzak tutulmalıdır.
Kumlu ve geçirgen topraklarda yaşamayı seven zambia bitkilerinin sulaması, toprak nemi kontrol edilerek ve tüm toprak eşit şekilde ıslanacak şekilde yapılmalıdır.
Zamia bitkileri uzun süre susuzluğa dayanabilmektedir. Ancak düzensiz bir sulama düzeni ile bir anda bol su verdiğiniz zambia çiçekleri ne yazık ki bitki köklerinden çürüme yaşayacaktır. Bitkinizi kış aylarında daha az sulama periyodu ile besleyebilirsiniz. Yaz dönemlerinde ise toprak çok kurumadan ve fazla suya boğulmadan toprak eşit şekilde sulanmalıdır.
En büyük düşmanı serin-soğuk zaman ve mekanlarda toprağının ıslak olmasıdır.
Kışın toprağının kupkuru kalması şartıyla -7C derece soğuğa yapraklar kurusa bile yumrular dayanır. Bu şekilde kış soğukları yüzünden yaprak kaybı oluyorsa her yıl baharda çok daha muhteşem bir irilikte yeniden yapraklanmaya başlar. Ama kışın toprak ıslanırsa yumrular çürür.
Zamioculcas zamiifolia ihmallere oldukça dayanıklıdır. Bakımına dikkat etmezseniz, az sulamanın, ara sıra sulamayı unutmanın pek zararı yok ama yanlış zamanda sulamalar çürüyüp ölmesine sebep olur. Bakımını iyi bilir ve doğru uygularsanız hızlı büyüyerek devleşir ve bir adam boyuna gelebilir. Gelişigüzel bakımlarda gelişimi yavaş olup çok sabır istiyor. Zeze çiçeği yeterli ışık alamazsa iki yıl dahi bekleseniz hiçbir gelişim göstermez. Kuvvetli aydınlık, havadar ve biraz da hafif direkt güneş alabilen yerleri sever. Büyümesine kışın değil yazın dikkat edin.
Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.